top of page

Konjerejsko društvo Barje  se je na povabilo z dvovprego prvič predstavilo na tradicionalnem furmanskem prazniku v Postojni. Društvo so predstavljali Izidor Pristavec,Grega Trček,harmonikar David Tomc,Aljaž Trček,voznica Alja Trček in predsednik društva Marjan Trček.V večnamensko kočijo sta bila vprežena temna rjavca sedemletni žrebec Tito Nero XIV in njegova petletna sestra Vita oba avtohtone Slovensko hladnokrvne pasme. Kljub veliki vročini sta svoje delo opravila z odliko. Na predstavitvi se je poudarilo pomen konjereje na Ljubljanskem barju in  v Sloveniji.Organizator turistično društvo Postojna je društvu izdalo priznanje in praktično nagrado ter izreklo povabilo za sodelovanje v naslednjem letu.

 

Lj.03.07.2022

                                   Predsednik K.D.Barje

                                                         Marjan Trček

Konjerejsko društvo Barje se je z gosti udeležilo prvega blagoslova konj katerega sta  na pobudo kaplana g. Boštjana Hrovata in člana Izidorja Pristavca organizirala na Binkoštno nedeljo pred cerkvijo na Viču v Ljubljani. Po kratkem uvodu katerega je pripravil Stane Werbole je sledil blagoslov izbranih vpreg in izmenjava spominskih daril.

Ves čas so za pogostitev in ostale zadeve na parkirišču pri cerkvi skrbeli organizacijski člani.

Po končanem blagoslovu so se udeleženci blagoslova popeljali v center prestolnice pred hišo demokracije- Parlament.

Izidor Pristavec je za konec v svojem govoru izrazil željo da se vidimo prihodnje leto in poudaril da gremo na pot.

 

Lj.07.06.2022

                                   Predsednik K.D.Barje

                                                         Marjan Trček

Sončno soboto, 23.maja so se člani Konjerejskega društva Barje zbrali na ranču člana Matije Žgajnarja na Selah pri Lavrici. Zbor udeležencev je bil ob 9 uri. Ob prihodu so udeleženci prejeli spominske medalje in postreženi so bili z okusnim bogračom. Ob 10 uri  se je devet dvovpreg   podalo na pot čez Golovec priti Sostrem med potjo so se ustavili pri predsedniku sosednjega konjeniškega društva Sostro g. Janezu Šublju kateri je postregel z hladno pijačo. Pot je nato vodila čez Sadinjo vas, Pance, Šmarje sap in čez Škofljico nazaj do cilja, kjer je sledila pogostitev s strani organizatorja. Pohoda so se poleg omenjenega društva udeležili tudi člani Konjerejskega društva Radohova vas in domačije Gorc iz Selc pri Dobrniču. Zahvala Matiji Žgajnarju in Jamnik Andreju za odlično organizacijo. Udeleženci so proti večeru sklenili, da se vidijo zopet naslednje leto.

 

                                                                                                                           U.O.k.d.Barje

Seznam udeležencev slavnostne konjske povorke ob počastitvi dneva osvoboditve Ljubljane 12.05.2019 (nedelja)

MOL – mestna hiša, Ljubljana ob 10,30 uri

 

URNIK PRIREDITVE:

- Od 8.00 do 9,00 ure prihod in raztovor konj na Sejmišče Barje, Ižanska cesta 303, Ljubljana

- Ob 9,00 uri podelitev številk in razvrstitev vpreg po seznamu/zaporednih številkah (Marjan Trček, Matjaž     

   Mesarič)

- Ob 9,45 uri odhod povorke po začrtani trasi

- Ob 10,25 uri prihod povorke pred Mestno hišo ter razvrstitev udeležencev po zaporednih številkah

-Ob 10,30 pričetek prireditve s predstavitvijo udeležencev (Stane Werbole, Matjaž Mesarič)

- Pozdravni govor Župana MO Ljubljana, g. Janković Zorana

- Mimohod udeležencev

- Odhod na zborno mesto – Sejmišče Barje

- Pogostitev udeležencev

 

Zastavonoši-jezdeca

 

- MIRAN  GORC

  iz Dolenjih Selc pri Dobrniču, 6-let. plemenski žrebec SHLpasme: Rubin Elmar (državna zastava) (KD Barje)

-ANTON GORC

  iz Dolenjih Selc pri Dobrniču, 7-letni kastrat Romblon SHL (mestna zastava)

 

Vprege:

 

1.IZIDOR PRISTAVEC v maratonki oz. vagoneti ima vpreženi avtohtoni Lipicanki 9-let Gejo in 10-let Gojo, prihaja iz Podpeči občina Brezovica – član  K.D.Barje, s sovoznikom – harmonikarjem v Slovenski narodni noši, Oblak Mirkom v družbi članice Srbskega Kulturno Umetniškega društva »Vidov dan« iz Ljubljane Branke Španič in podmladka prej imenovanega društva v srbskih narodnih nošah. – KD Barje

 

 

2.MARJAN PRISTAVEC iz Borovnice s konji Milana Debevca iz Podplešiveice - v maratonki oz vagoneti ima vpreženi 6-letni kobili Cvetko in Zarjo Slovenske hladnokrvne pasme.

- Sovoznik Roman Čepon iz Notranjih Goric

- Harmonikar Jože Švigelj iz Vrhnike – KD Barje

 

 

3. VINKO  SOČIČ s sinom Damjanom v zapravljivčku ima vpreženi kobili Mura in Boni Slovenske hladnokrvna pasme prihaja iz Notranjih Goric občina Brezovica - K.D.Barje.

 

 

4. JANEZ LIPOVEC iz Jezera, Podpeč – član KD Barje, v zapravljivčku sta kobili Posavske pasme  9-letna Miša in 11-letna Cveta/ - KD Barje

- Sovoznik: Damjan Poje

- Janez Koritnik  - KD Barje

 

 

5. BOŠTJAN  GORC v maratonki – vprežena sta 3-letni žrebec Utrinek in 8-letna kobila Vala, SHpasme, prihaja iz Dolenjih Selc pri Dobrniču – član KD Radahova vas, s sovoznikom Topolovec Ladom in predsednikom KD Radahova vas – Tomažin Davorinom.

- Pri Gorčevih, je trenutno nekaj več kot 30 konj, različnih pasem, prevladuje pa kajpak SHpasma.

6. BOŠTJAN  ŠKULJ, član KD Krim, s sovoznikom ŠKULJ JOŽETOM iz Iške vasi, (Preds. KD Krim, v preteklosti pa tudi pred. Združenja rejcev konj SH pasme)

Ob nedavnem praznovanu 70-letnice je prejel za darilo povsem novo vagoneto.

Dve kobili SH pasme A-rodovnika11-let Margareta in 4-letna Ština.

V hlevu Škuljevih se trenutno nahaja 45 konj SHpasme.

Na vozu oba spremljajo: preds. kas.sek. Miro Pirc, praporščak KD Krim Boris Debevc ter gospodar društva Marjan Žagar. – KD Krim

 

7. JOŽE ROGELJ z maratonko oz vagoneto – vprežena sta križanca: kastrata 3-let  Miško in 8-let kastrat Šoni; Prihaja iz Podpeči – KD Barje.

 

8. MATIJA ŽGAJNAR iz Lavrice pri Škofljici z maratonko – vprežena sta kastrata Poljske toplokrvna pasme 3-letna Miki in Miško – član UO KD Barje.

9. MIRKO MAJSEC iz Krapine (Hrvaška) – Predsednik SREDIŠNJEG SAVEZA HRVATSKOG HLADNOKRVNJAKA...... s sovoznikom Vrček Miroslavom. V kočiji Viktoriji sta vprežena 6 in 7-letna žrebca Hrvaške hladnokrvne pasme  Lilijan in Jadran.

 

10. ANTON SIMONIŠEK, Predsednik Slovenskega združenja rejcev konj pasme Posavec, član strokovnega odbora pri KGZS (Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije). V zapravljivčku sta vpreženi kobili posavske pasme 9-let Olija in 5-let Štefi; Aleš Špan in Andreja Simonišek ter praporščak SZRKPP Jože Jalovec.

 

11. MILAN OBRADOVIČ s članoma SZRKPP: Obradovič Dejanom in Švalj Jožetom ter praporščakom Gorjanske konjenice Malnar Jožetom; V zapravljivčku sta vprežena žrebca Posavske pasme 5-let Šakal in 7-let Roman.

 

12. ROBERT STANIČ, Predsednik KD Kapele s praporščakom KD Kapele Zijal Dušanom in članoma SZRKPP Stanič Jožetom in Botički Ivico; V zapravljivčku sta vprežena žrebca Posavske pasme 11-let Muškat in 10-let Nodi.

 

13. IVAN HORVATIČ, Predsednik Posavskega konjerejskega društva s praporščakom Pos.konj.društva Sodič Antonom ter članoma PKD Horvatič Natašo in Grmovšek Brankom; V zapravljivčku sta vpreženi kobili Posavske pasme: 3-let Ukrina in 4-let Timera.

 

14. MARJAN  TRČEK, predsednik KD-Barje, pravi promotor konjereje na Barju in širše...

v maratonki oz vagoneti sta vprežena:

10-let kobila Nina in 4-let žrebec Tito Nero XIV oba SHL pasme;

V hlevu se nahaja trenutno 6 konj SHL pasme, katera v zadnjih letih doživlja pravi mali preporod, tudi po zaslugi takšnih zanesenjakov, kot so bili in so še vedno v rodbini Trčkovih, katera se s konjerejo ukvarja neprekinjeno celih 71 let! – KD Barje

Ob Marjanu je njegova 14 letna vnukinja Alja Trček, katera se od kar ve za sebe ukvarja s konji in je nepogrešljiva na kmetiji Trčkovih v Črni vasi in predvsem pri delu, oskrbi in treningu s konji.

Ob Alji s svojo harmoniko skrbi za dobro vzdušje drugi najmlajši član KD Barje, David Tomc iz Črne vasi, ki je zaenkrat najmlajši rejec konj Sl.hlad.pasme na Barju, kar daje vedeti, da konji na Barju ne bodo izumrli.

 

Častni gostje v tej zadnji slavnostni vpregi pa so:

  • Predsednik združenja borcev za vrednote NOB krajevne organizacije Barje/ Stane ZADNIKAR in

  • Prapornoša Janez KRAŠKOVIC s praporjem Krimskega odreda, kateri je bil ustanovljen kmalu po organiziranem uporu okupatorju in prav iz Krimskega odreda, so bile kasneje ustanovljene brigade, med njimi tudi herojska Cankarjeva brigada,  ter

  • Predsednik združenja borcev za vrednote NOB krajevne organizacije Rudnik/ Marjan VIRANT, ki je le na njemu svojstven način skupaj s pokojnim Prof.dr. Jurkovič Jožetom v časih vse večje tehnizacije podeželja poskrbel, da konji na Barju, kot tudi širše niso izumrli, za kar je ob 20-letnici obstoja KD Barje prejel tudi posebno priznanje.

 

Večina teh konj, ki so sodelovali na današnji prireditvi  - torej, SHL pasme, so potomci prav nekaj tistih konj, na katerih so 9. maja 1945 osvoboditelji prijahali ali se z njimi pripeljali v kočiji ali na vozu v mesto heroj – v Ljubljano !!!

 

Ljubljana 12.05.2019                                                         

 

KONJEREJSKO DRUŠTVO BARJE

Pripravila: Marjan Trček, predsednik

Stane Werbole, moderator

Skupina konjerejcev iz Slovenije se je na povabilo Županijske udruge uzgajivača konja Krapina udeležila občnega zbora v Krapini, kjer jih je pozdravila tudi predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović.

Županijsko konjerejsko društvo Krapina je v nedeljo, 13. januarja v restavraciji KTC v Krapini organizirala 15. občni zbor. Med številnimi visokimi gosti je bila na skupščini v Krapini tudi predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar- Kitarović, predstavnik predsednika hrvaškega sabora Žarko Tušek, predstavnik premiera Andreja Plenkoviča in Minister gospodarstva, podjetništva in obrti Darko Horvat, Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, župan mesta Zagreb Milan Bandić ter župan Krapine Zoran Gregurovič. Med povabljenimi gosti je bil tudi predstavnik koroške konjereje iz Avstrije, gospod Marjan Čik. Na skupščini se je zbrano okoli 500 ljudi, med njimi tudi okrog sto članov Konjerejskega društva Krapina, ki uspešno deluje in ohranja tradicijo reje konj na področju Zagorja.

Predsednica Republike Hrvaške je čestitala članom Konjerejskega društva Krapina na dolgoletnem uspešnem delovanju in zaželela veliko uspeha v nadaljnjem delu. Karizmatični Mirko Majsec je povedal, da je društvu od 350 do 500 konj, med njimi 90% hrvaškega hladnokrvnega konja. Stalež konj v občini nenehno upada, mladi se nad konjerejo ne navdušujejo, starejši pa ne morejo več.

Predsednik Konjerejskega društva gospod Mirko Majsec je na občni zbor povabil tudi prijatelje konjerejce iz Slovenije, ki se redno ukvarjajo s konjerejo ter s tem ohranjajo in vzdržujejo tradicijo dela s konji. Občnega zbora v Krapini so se udeležili iz KD Radohova vas: Boštjan in Anton Gorc, iz KD Barje: predsednik Marjan Trček, Izidor Pristavc in Milan Debevec, iz KD Krim: Jože in Boštjan Škulj, iz Posavskega konjerejskega društva Krško Brežice, Sevnica: predsednik Ivan Horvatič in Branko Grmovšek, Martin Oder iz Bohinja in doc. dr. Matjaž Mesarič.

Poznanstvo in večletno sodelovanje z »doktorjem«, kot kličejo Mirka Majseca, se je začelo na prireditvi v Mariji Bistrica ob počastitvi vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Tam so hrvaški konjarji skupaj s slovenskimi organizirali prikaz vpreg in prijateljsko druženje. Dogodek v Mariji Bistrica je postal tradicionalen in se ga vsako leto udeleži tudi skupina konjerejcev iz Slovenije.

Besedilo: KD Barje

Krapina_2019_Konjerejsko_društvo_Barje.J

V soboto 12. maja smo se na bivšem sejmišču Barje na Ižanski cesti zbrali udeleženci slavnostne povorke z namenom, da počastimo obletnico dneva osvoboditve Ljubljane. Slavnostno povorko je organiziralo KD Barje, predsednik Marjan Trček s soglasjem in podporo MOL in župana Zorana Jankoviča. V spomin na te dogodke praznuje mesto Ljubljana 9. maja praznik, ki ga je letos popestril sprevod jahačev in konjskih vpreg po Ižanski cesti, čez Trnovo mimo Križank, Kongresnega trga, Tromostovja do Mestne hiše, Tržnice, Streliške, Prul in nazaj na Ižansko cesto. Zastavonoše-jahači: Miran Gorc iz Dolenjih Selc pri Dobrniču na 5-letnem plemenskem žrebcu slovenskega hladnokrvnega konja 1005 Rubin Elmar XVI-603 (nosil državno zastavo); Andrej  Šimc iz Jezera član KD Barje na 8-letem kastratu Sokol (nosil mestno zastavo); Jure Župec iz Iga član KD Krim na kastratu Chari Golden (nosil zastavo EU) in Maša Škulj iz Iške vasi član KD Krim na 7-letnem kastratu Larču, slovenske toplokrvne pasme. Vprege: Izidor Pristavec iz Podpeči, član KD Barje v maratonki z lipicanskimi kobilami 8-letno Gejo in 9-letno Gojo; Milan Debevec iz Podplešivice, član KD Barje, v maratonki s 5-letno kobilo Cvetko slovenske toplokrvne pasme; Vinko Sočič iz Notranjih Goric, član KD Barje, v zapravljivčku s kobilama Muro in Boni, slovenske hladnokrvne pasme; Franc Gregorič v maratonki s 5-letnima kasačema Floran in Fafmir, s sopotniki Miho Gregoričem, podžupanom Šentjerneja Janezom Selakom in predsednikom Šentjernejske konjenice Janezom Kauškom; Anton  Gorc iz Dolenjih Selc pri Dobrniču, član KD Radohova vas, v maratonki s 6 in 7-letnima kastratoma Rombon in Nestor, slovenske hladnokrvne pasme; Boštan Škulj s sovoznikom Škulj Jožetom iz Iške vasi in predsednikom kasaške sekcije Mirom Pircem, člani KD Krim, s kobilama 8-letno Margareto in 3-letno Ština, slovenske hladnokrvne pasme; Jože Rogelj iz Podpeči, član KD Barje v maratonki z 8-letno kobilo Mišo in 7-letnim kastratom Šoni in  Marjan Trček, predsednik KD Barje z vnukinjo Aljo Trček v maratonki s vpreženima 9-letno kobilo Nino in 3-letnim žrebcem Tito Nero XVI, slovenske hladnokrvne pasme.

Program pred Mestno hišo je na izviren in domiseln način povezoval Stane Werbole. O konjereji na ljubljanskem barju in pomembnosti konjerejskih prireditev za ohranitev nekaterih pasem konj pa je podal nekaj zanimivih podatkov strokovni vodja DPO v konjereji doc. dr. Matjaž Mesarič. Slavnostno povorko vpreg je sprejel in pozdravil župan mesta Ljubljana g. Zoran Jankovič. Kljub deževnemu vremenu je slavnostna povorka konjskih vpreg in jahačev uspela in upamo, da bo postala v prihodnje tradicionalna prireditev MOL.

 

Besedilo: KD Barje, fotografije: Nik Rovan

Konjerejsko društvo Barje vabi na prireditev Ob 20 letnici delovanja.

V soboto, 09.09.2017, s pričetkom ob 13.00 uri, na sejmišču Barje, Ižanska c. 303, Ljubljana.

Program bodo povezovali Saša Lendero, Stane Werbole in strokovni komentator doc. dr. Matjaž Mesarič.

 

Na prireditvi bo razstavljenih 22 različnih pasemskih konj in vozni park Konjerejskega društva BARJE.

Za dobro voljo, jedačo in pijačo bomo poskrbeli.

 

Vljudno vabljeni!                                                                                                              Upravni odbor

                                                                                                                                     Predsednik

                                                                                                                                     Marjan  Trček

kd barje, konjerejsko društvo barje, črna vas, barje

Kasaške dirke 09. julija 2017 na hipodromu Vrbljene pri Igu sta društvo zelo uspešno zastopala dva naša člana Čož Robert s sovoznikom Blažem Čožem in Marjan Trček s sovoznico Aljo Trček v tekmovanju dvo in eno vpreg konj Slovensko hladnokrvne pasme. V zelo močni konkurenci so domov odnesli Robert Čož 4. mesto v enovpregi s kobilo Gabi in 5. mesto v dvovpregi s kobilama Oly in Gabi. Marjan Trček je tekmoval z kobilama Lizbono in Ibarko v dvovpregah in kobilo Lizbono v enovpregi. Obakrat je dosegel zavidljiv rezultat, prvo mesto. Lizboni je to že tretja zmaga v življenju, poleg testa delovne sposobnosti. Konjerejsko društvo Barje ponovno dokazuje zakaj so konji SHL pasme zelo primerni in ne samo za vzrejo klavnih žrebet kot si nekateri napačno predstavljajo, temveč tudi za prosti čas in ostalo rabo.

 

 

                                                                                                                                              K.D.Barje

Prireditve

bottom of page